Mughlai-kökets historia┃Biryani – en indisk specialitet

Mughlai-kökets historia┃Biryani - en indisk specialitet

På 1500-talet styrdes stora delar av Europa av ett antal maktfullkomliga självhärskare som Gustav Vasa i Sverige,  Frans I i Frankrike och Ivan den förskräcklige i Ryssland. Dessa byggde upp en effektiv statsmakt med stark centralstyrning.

Samtidigt skapades en lika effektiv statsmakt i norra Indien, vilken styrdes av en lika maktfullkomlig och självsäker dynasti – så kallade Mogulerna.

Den store Akbar, som var en framstående administratör, utvidgade i slutet av 1500-talet det mäktiga Mogulriket till att omfatta större delen av norra och mellersta Indien. Mogulväldet var fram till början av 1700-talet en av världens rikaste stormakter och bestod delvis in på 1800-talet.

Härskarna var muslimer, men mogulernas rike präglades av religiös tolerans och kom därmed att skapa en kulturell storhetstid i Indien. Det muslimska är klart synligt inom arkitekturen, där den muslimska byggnadskonstens formspråk firar stora triumfer i till exempel mausoleet Taj Mahal, som byggdes på 1600-talet. Dess graciösa former i vit marmor står som en sinnebild för den kulturella blomstringen under Mogulväldets storhetstid.

Mogulernas hov var starkt inspirerat av den persiska kulturen, och persiska var rikets officiella språk. Det skapades under den tiden en ny kokkonst i Mogulriket, som till stor del var en förening av det klassiska persiska köket och olika indiska kök. Typiskt för det så kallade Mughlai-köket är att man använder både hela och malda kryddor, saffran och torkade frukter. Man använder även en stor mängd mjölk, grädde och smör i maten.

I vår tids ”Mughlai cuisine” har man däremot dragit ner på fettet, men traditionerna från mogulernas kokkonst fortsätter att leva vidare, både i vegetarisk och icke-vegetarisk form. Det moderna Mughlai-köket erbjuder ett brett spektrum av rätter från Biryani (vilken ni kan se på bilderna i detta inlägg) och Pulao till Kofta och Kebab samt ett stort urval Tandurirätter (en tandur är en typ av indisk lerugn och stavas ibland Tandoori). Brödet Naan och många efterrätter såsom Khir och Halwa har också rötter i mogulernas kök.

Cumin Club kan glädeligen presentera att vi från och med den 01 september 2017 nu också kommer att servera Mughlai-rätter, med en hälsosam och sund inriktning då användningen av fett är väldigt liten. På Cumin Club är strävan alltid att servera god och hälsosam mat med inställningen att våra gäster ska bli nöjda, glada, må bra och få ett långt liv med god hälsa!

Den rätten som ni ser på bilderna är en så kallad Biryani, vilket är en av Mughlai-rätterna nämnda tidigare och en indisk specialitet.

Biryani är en maträtt som härstammar från Mellanöstern och det sydasiatiska köket och dess namn har uppkommit ur det persiska ordet berya som betyder stekt eller rostad.

Biryani är som mest populär i den indiska regionen och består, generellt sett, utav basmatiris och kött som tillagas med orientaliska och indiska kryddor. Det finns även vegetariska varianter av rätten som även de är värda att smaka. Några av de traditionella kryddorna som används i en Biryani är muskot, kryddnejlika, kardemumma, koriander och ingefära. Saffran är även gott att inkorporera, vilket våra kockar och medarbetare på Cumin Club Luntmakargatan valde att göra idag.

Nedan kan ni se den utsökta Kyckling- och saffransbiryanin som tillagades idag. Kom in till Cumin Club och smaka!

Share

Recommended Posts

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *